Legaal rookcafé toch illegaal

Het Groningse café De Balk dreigt zijn horecavergunning kwijt te raken. De 'oplossing' die het café dacht te hebben is dan wel niet in strijd met de Tabakswet maar wel met de Drank- en Horecawet. De gemeente Groningen en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoeken momenteel of de vergunning moet worden ingetrokken.

De eigenaresse, Aethne McGhie, dacht vorige week een legale manier gevonden te hebben het rookverbod te omzeilen. Ze plaatste de tapinstallatie in het 'rommelhok' en maakte van het café zelf een rookruimte. "Dat lijkt een vondst maar het is een schijnoplossing’, zegt de Amsterdamse jurist Marco Gerritsen. 'Het probleem is dat de Drank- en Horecawet eisen stelt aan de omvang van een café."

De Drank en Horecawet geeft aan dat een horecagelegenheid een oppervlakte van tenminste 35 vierkante meter moet hebben. Het 'rommelhok' zou hierdoor mogelijk te klein zijn. Volgens Aethne McGhie heeft het VWA vorige week laten weten geen aanleiding te zien rookinspecteurs op haar café af te sturen. In een reactie hierop zegt een woordvoerder van het VWA, "Dat klopt, maar dan hebben we het alleen over eventuele overtreding van de Tabakswet. Of het café zich aan de Drank- en Horecawet houdt wordt onderzocht."

Met dank aan mouthman voor de submit.