Bos: 'Voortgang geboekt zonder druk media'

De laatste week van de onderhandelingen tussen de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie is zo goed verlopen omdat de onderhandelaars zich niet meer gestoord hebben aan speculaties over het proces in de media. Vicepremier Wouter Bos zei dat woensdagavond in het tv-programma Pauw& Witteman.

Hij schetste dat de media die steeds politici na moeilijke onderhandelingen opvangen "een van de meeest verstorende elementen" zijn in zo'n proces. Aan het begin van de wekenlange onderhandelingen over een crisispakket spraken de onderhandelaars van de coalitiepartijen elkaar steeds in het torentje van premier Jan Peter Balkenende.

Nadat een aantal keren uitspraken in de media tot onmin aan de onderhandelingstafel hadden geleid, verhuisden de onderhandelaars naar het Catshuis waar makkelijker aan de druk van de media is te ontkomen.

In de nacht van dinsdag op woensdag bereikten CDA, PvdA en ChristenUnie na bijna drie weken onderhandelen een akkoord over een pakket crisismaatregelen. Woensdagmiddag presenteerde Balkenende het resultaat in de Tweede Kamer.

"Voortgang geboekt zonder druk media."  (foto: ANP)