De Hoop Scheffer spreekt met Obama

Secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, heeft woensdag overleg gevoerd met de Amerikaanse president Barack Obama. Ze spraken in het Witte Huis onder meer over Afghanistan, een week voor een internationale top over dat land in Den Haag.

Obama zei na afloop van het gesprek dat de Verenigde Staten uiterlijk tijdens een andere top, van de NAVO begin april, hun nieuwe Afghanistan-strategie willen presenteren. De Amerikanen gaan onder meer extra troepen naar het land sturen in de strijd tegen de Taliban en willen dat de NAVO-partners dat ook doen.

Volgens De Hoop Scheffer is Afghanistan het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens die top in Straatsburg. De Nederlander zei "dat veel zaken niet goed lopen in Afghanistan" en dat de nieuwe Amerikaanse aanpak belangrijk is voor de NAVO-partners.

Obama zei verder dat hij de betrekkingen met Rusland wil verbeteren en meer wil samenwerken met Moskou. Maar de president verdedigde het recht van landen om zich bij de NAVO aan te sluiten. Onder meer Oekraïne wil een lidmaatschap, tot groot ongenoegen van Rusland. Ook het geplande Amerikaanse raketschild in Oost-Europa is de Russen een doorn in het oog.

De Hoop Scheffer bagatelliseerde de meningsverschillen met Rusland. "We zijn het over veel punten oneens, maar de NAVO heeft Rusland en Rusland heeft de NAVO nodig."

Obama bedankte ten slotte De Hoop Scheffer voor zijn "uitstekende verdiensten" als NAVO-baas. Zijn termijn als secretaris-generaal eindigt deze zomer. "Ik heb hem gezegd dat hij een jonge man is die zeker nog iets anders moet gaan doen omdat hij buitengewoon getalenteerd is", zei de 47-jarige Obama over de dertien jaar oudere De Hoop Scheffer.

Daar zitten ze dan.  (foto: ANP)