'AEX crasht naar 65 punten'

Neerlands belangrijkste beursindex de AEX gaat de komende tijd fors onderuit en daalt binnen een paar maanden naar de 65 punten. Dit beweert technisch analist Koen Hoefgeest tegenover De Financiële Telegraaf.

De afgelopen drie dagen waren voor de beurzen heel positieve handelsdagen, maar dit ondermijnt volgens Hoefgeest zijn pessimistische visie niet: "Er zijn in deze dagen heel veel beleggers ingestapt. Ik heb dat nog niet eerder zo meegemaakt. De sentimentsindicatoren meten zelfs recordwaardes die we op belangrijke toppen in de bullmarkt (stijgende markt) vaak nog niet eens zagen."

Hoefgeest: "Veel analisten, die vorige week nog negatief waren, veranderden nu helemaal hun mening. En als iedereen instapt moet je short gaan (speculeren op een daling), want zoals Goethe het verwoordde: ik vind de zijde van de minderheid steeds meer de juiste, daar het altijd de intelligentste blijkt te zijn."

Van absurde complottheorieën is Hoefgeest ook niet vies. Hoefgeest meent ook dat de komende maanden het beurssentiment zwaar onder druk zal worden gezet door al eerder aangekondigde aanslagen onder een valse vlag, die vergelijkbaar zijn met 9/11: "Volgens de numerologie van de illuminati kunnen die aanslagen op 5 april of 4 mei 2009 plaatsvinden. Pakistani zullen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden, maar het is de Amerikaanse overheid zelf die deze aanslagen beraamt om zo een oorlog tegen China en Rusland te kunnen starten."

Verschillende marktkenners waarschuwen ook voor het uitbreken van oorlog als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder: "Als de wereldeconomie niet verbetert, leidt dit meestal tot oorlog, net zoals de Grote Depressie dat deed." Dominique Strauss-Kahn, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwde deze week dat de crisis tot sociale onrust en oorlog kan leiden.

Larry Jeddeloh, Amerikaans investeringanalist en kenner op het geopolitieke gebied, ziet de komende jaren een grote oorlog uitbreken in het Midden-Oosten. Hij denkt dat de VS meer bevriend zal raken met Iran en Israël in de steek zal laten. Jeddeloh vermoedt dat Rusland, momenteel bevriend met Iran, hierop gaat ingrijpen in het Midden-Oosten. Ook denkt hij dat de belangrijkste beursindex ter wereld, de S&P 500, zal vallen naar 400 punten, een meer dan halvering vanaf het huidige niveau.

'Oorlog breekt opnieuw uit in het Midden-Oosten'