Morning-afterpil bestellen per sms

In Oxfordshire kunnen meisjes vanaf 11-jarige leeftijd de morning-afterpil bestellen per sms. Deze dienst wordt vanaf juli aangeboden aan leerlingen van vier scholen in Oxford en twee in Banbury. Deze plaatsen zijn na onderzoek aangemerkt als 'hotspots' op het gebied van tienerzwangerschappen.

De dienst wordt geïntroduceerd door de Oxfordshire County Council en de Oxfordshire Primary Care Trust. Zij stellen dat deze dienst een extra steun is voor jongeren die niet naar een dokter of apotheker willen gaan. De berichten gaan naar een verpleegster die de pil mag verstrekken.

Als een meisje in de leeftijd van 11 tot 13 jaar gebruik maakt van de dienst, zal de kinderbescherming in actie komen. Hilary Panack van Straight Talking, een organisatie die zich inzet voor zwangere tieners, is blij met het initiatief. Desondanks blijft ze hameren op het belang van goede seksuele voorlichting. Ze vindt het een goede zaak dat tieners op deze wijze behoed kunnen worden voor het ondergaan van een abortus.

Religieuze groeperingen uitten hun bezorgdheid over het plan. Uit internationaal onderzoek is echter gebleken dat het beschikbaar maken van de morning-afterpil geen effect heeft op de hoeveelheid ongewenste zwangerschappen en abortussen, stelt Norman Wells, directeur van de Family Education Trust.