Illegale afslankmiddelen vaak gevaarlijk

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), heeft uitgewezen dat Illegale afslankmiddelen de laatste jaren steeds gevaarlijker zijn geworden. Het RIVM onderzocht de gegevens van 256 middelen die in de periode 2002-2007 door verschillende inspectiediensten werden ingezonden.

In de zogenaamde natuurlijke afslankmiddelen die het RIVM tegenkomt zitten vaak werkzame stoffen van geneesmiddelen en vervuilde voedingssupplementen die voor gebruikers ervan levensgevaarlijk kunnen zijn. Het kan leiden tot hart-en vaatproblemen, psychoses en zelfs tot de dood. Het komt regelmatig voor dat de stoffen en bijwerkingen doelbewust niet op het etiket vermeld staan. De consument denkt een natuurlijk afslankmiddel aan te schaffen, maar in werkelijkheid wordt men onderworpen aan riskante geneesmiddelen.

De legale versie kan door artsen worden voorgeschreven, de illegale 'natuurlijke' afslankers zijn makkelijk op internet te verkrijgen. Het RIVM is van mening dat op het etiket van deze middelen duidelijk moet staan waar het product gemaakt is en wat de werkzame stoffen en bijwerkingen zijn.