'Bankenplan berooft belastingbetaler VS'

Joseph Stiglitz, Amerikaanse econoom en nobelprijswinnaar, heeft zich dinsdag tegenover persbureau Reuters extreem kritisch uitgelaten over het bankenplan van Amerikaans minister van Financien Timothy Geithner. Volgens hem wordt de Amerikaanse belastingbetaler in feite beroofd door het plan om voor 1 biljoen dollar aan giftige kredieten op te kopen van banken.

Stiglitz: "De Amerikaanse overheid gebruikt in feite de belastingbetaler als garantie voor het potentiële verlies op de giftige kredieten, terwijl de mogelijke winst naar private partijen gaat. Het is overduidelijk dat dit riekt naar het beroven van het Amerikaanse volk."

Zelfs wanneer banken op deze manier worden verlost van de giftige kredieten is het maar de vraag of het gaat werken in verband met de slechte economische vooruitzichten aldus Stiglitz. Volgens hem leidt het bankenplan uiteindelijk tot belastingverhogingen, wat negatief uit kan pakken op de economie.

Ook maakte Stiglitz een pleidooi om de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt te vervangen: "De wereldeconomie baseren op één munteenheid waarvan de kracht afhankelijk is van vertrouwen in de eigen economie is geen goede basis voor een globaal economisch systeem. We staan aan het begin van de afbraak van de dollar als wereldreservemunt."

Volgens Stiglitz moet het zogeheten Special Drawing Right (SDR) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt vervangen. De SDR is een mandje valuta momenteel bestaande uit de Amerikaanse dollar (44%), de euro (34%), de Japanse yen (11%) en de Britse pond (11%). Deze 'superwereldreservemunteenheid' moet de nieuwe basis worden voor de globale economie, aldus Stiglitz.

'Amerikaanse dollar vervangen door SDR als wereldreservemunt'