Doodstraf op z'n retour in VS

De Verenigde Staten lijken zich geleidelijk af te keren van de doodstraf. Dat stelt Amnesty International in het jaarrapport over de doodstraf dat vandaag verschijnt. In de VS werd de doodstraf vorig jaar 37 maal voltrokken, het laagste aantal sinds 1995. Bovendien is het aantal veroordelingen in de loop der jaren gestaag afgenomen. De Amerikaanse staat New Mexico haalde vorige week een streep door de doodstraf. "Twintig jaar geleden was er geen discussie over afschaffing, nu durven politici er weer over te spreken", zei de Amerikaanse Amnesty-onderzoeker Rob Freer. "De publieke opinie lijkt zich tegen de doodstraf te keren."

Het afgelopen jaar werden vier gevangen uit de dodencel vrijgelaten omdat ze onschuldig bleken te zijn. "Mensen trekken daardoor de zorgvuldigheid in twijfel. Ze zien dat er fouten gemaakt worden", aldus Freer. De meeste executies (18) werden uitgevoerd in Texas.

Met het afnemen van het aantal terechtstellingen in de VS sluit dat land zich volgens Amnesty aan bij een wereldwijze trend. "De landen die de doodstraf blijven uitvoeren, raken meer geïsoleerd", stelt Freer. Amnesty concludeert optimistisch dat de wereld een stapje dichter bij volledige afschaffing van de doodstraf is gekomen.

Dat neemt niet weg dat het aantal geregistreerde executies in de wereld in 2008 bijna twee keer zo hoog was als het jaar daarvoor. Dat komt voornamelijk doordat er meer cijfers uit China kwamen. Na Azië vinden de meeste executies plaats in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met ruim 500 gevallen. In Iran kwamen veel terdoodveroordeelden aan hun einde door steniging en ophanging. In Saudi-Arabië gebeurt dat doorgaans door openbare onthoofding. "Er zou in de 21e eeuw geen plaats meer moeten zijn voor onthoofding, elektrocutie, ophanging, de dodelijke injectie, het vuurpeloton en steniging”, zei Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty.

 


Doodstraf op z'n retour in VS  (foto: DAG)