Wall Street explodeert

Beurzen wereldwijd zijn op opperbeste stemming na het bankenplan van Amerikaans minister van Financiën Geithner en beter dan verwachte cijfers over de woningenverkopen in de VS. Er wordt voor 500 miljard tot 1 biljoen dollar aan slechte leningen opgekocht van de banken door de Amerikaanse overheid mogelijk samen met private partijen. De belangrijkste index ter wereld, de S&P 500, stijgt momenteel 3,6 procent.

De verkoop van bestaande woningen in Amerika steeg met 5,1 procent op maandbasis, de grootste procentuele stijging sinds juli 2003. Dit cijfer was veel beter dan verwacht. Meer cijfers over de Amerikaanse woningmarkt laten zien dat er een uitbodeming plaats zou vinden.

Ook Amsterdam verkeerde vandaag in euforische stemming, met een winst voor de AEX van 3,8 procent op 220,90 punten. Vooral financials als Aegon (+19%), SNS Reaal (+18%) en ING (+17%) trokken de kar. Ook kabelgigant Draka kreeg er 11 procent bij.

Update 21:27 uur
Zojuist is Wall Street fors hoger dan vanmiddag gesloten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 7,1 procent en de vooral bij het publiek bekende Dow Jones steeg bijna 500 punten. Sinds de low begin maart wist de S&P er al bijna 24 procent bij te tikken.

Wall Street 23 maart