Feyenoord: Van kwaad tot erger

Bij Feyenoord gaat het in financieel opzicht van kwaad tot erger. De Rotterdamse club moet komend seizoen 6 miljoen euro bezuinigen om bij de KNVB een sluitende begroting te kunnen indienen. Dat is noodzakelijk om de proflicentie veilig te stellen.

Eerder deze maand maakte Feyenoord al bekend dat de club bij stadion De Kuip en bij een particuliere investeerder ruim 3 miljoen euro heeft moeten lenen om dit seizoen aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. De begroting is tussentijds bijgesteld van 45 miljoen tot 42 miljoen. Komend seizoen zakt het budget zelfs onder 40 miljoen.

Algemeen directeur Eric Gudde maakte deze cijfers vandaag bekend tijdens een bijeenkomst met het personeel van Feyenoord. Hij gaf daarbij aan dat de directie gedwongen ontslagen hoopt te voorkomen door een reeks van bezuinigingsmaatregelen. "Contracten zullen uiteraard worden gerespecteerd, maar verder kijken we zo'n beetje naar alle kosten", gaf Gudde aan.

De algemeen directeur noemde het tekort van 6 miljoen euro voor het komende seizoen onacceptabel. Hij voerde het sportief matige seizoen en de economische crisis als belangrijkste oorzaken voor de acute financiële problemen bij Feyenoord. "Hierdoor zijn we gedwongen een ingrijpend kostenbesparingsprogramma door te voeren."

Gudde: "Dat we heel flink in de kosten gaan snijden heeft voor iedereen consequenties, van stagiair tot grootverdiener. Natuurlijk zijn het geen leuke boodschappen om te vertellen, maar het is de verantwoordelijkheid van iedereen die hier werkt om de club weer gezond te maken."

Feyenoord kampt met een schuldenlast van ruim 21 miljoen euro. De clubleiding voert gespreken met vermogende supporters die in ruil voor inspraak tientallen miljoenen euro's willen investeren. Deze rijke fans willen echter niet dat Feyenoord het nieuwe geld gebruikt om oude rekeningen te betalen.

De kapitaalkrachtige supporter Michel Perridon. eigenaar van Trust International, opperde onlangs dat alle werknemers van Feyenoord loon zullen moeten inleveren om de club weer gezond te maken. De spelers wezen dat voorstel meteen nadrukkelijk af. Een vrije transfer van de dure voetballers (Makaay, Van Bronckhorst, Landzaat, Tomasson, Hofland) zou komende zomer wel een optie zijn.

Het legioen trekt zich de financiële malaise bij Feyenoord zeer aan. De supportersvereniging heeft een omvangrijke collecte in gang gezet. Tot aan het begin van het nieuwe seizoen kunnen alle fans van de Rotterdamse club een bedrag storten. Via een poll op de website van de supportersvereniging wordt het doel van het verzamelde bedrag gekozen.

  (foto: ANP)