Obama in late-night talk show

Barack Obama is gisteravond als eerste zittende president van de Verenigde Staten in een late-night talk show verschenen.

Hij sprak met presentator Jay Leno vooral over de economische crisis en nam het op voor zijn minister van Financiën Timothy Geithner. Het praatprogramma was te zien op de tv-zender NBC.

"Mensen denken dat het geweldig is dat de president 5000 kilometer reist om hier in Californië te komen", zei Leno voordat Obama het podium betrad. "Maar dat overkomt veel mannen wanneer hun schoonmoeder bij hen intrekt." Ook grapte Leno dat hij vicepresident Joe Biden had willen uitnodigen, maar daar vanaf had gezien omdat de show maar een uur duurt. Biden staat bekend als breedsprakig.

Obama bracht zijn economische plannen opnieuw onder de aandacht en sprak ook weer schande van de bonussen die verzekeraar AIG aan topmedewerkers uitkeerde. Hij verzekerde het publiek dat zijn regering er alles aan deed het bonusgeld terug te krijgen.

Naast politieke onderwerpen kwamen ook luchtigere thema's aan bod, zoals het leven in het Witte Huis en de langverwachte komst van de nieuwe hond. Die neemt in april zijn intrek in het Witte Huis.

Ook spraken de beide mannen over sport. Obama vertelde dat hij beter leerde bowlen. Hij grapte dat zijn bowlingcapaciteiten nu nog vergelijkbaar waren met die van de Special Olympics. Dat zijn Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke handicap. Na de uitzending haastte een woordvoerder van het Witte Huis zich te zeggen dat Obama geen gehandicapten had willen kwetsen en dat de Special Olympics een geweldig evenement is.