Lennon:'You must sell peace like soap'

Nederland raakt er nog even niet over uitgepraat. Nu is het weer een boek dat is uitgekomen over de Bed-in for Peace van John Lennon en Yoko Ono veertig jaar geleden in het Hilton Hotel. Tevens werd in het hotel vandaag een foto-expositie geopend.

Het is opvallend hoeveel beelden over de actie van de Beatle en zijn vrouw onder het stof vandaan zijn gehaald. Niet alleen Nico Kosters dochter vond oude negatieven in de welbekende schoenendoos, maar ook fotograaf Claude Vanheye vond ongepubliceerd werk van het peace-event. "Hij durft dat niet te zeggen omdat het anders zo verdacht lijkt. Alsof ze speciaal voor dit evenement zijn gevonden", vertelt Mike Vermeer, mede-initiatiefnemer van de foto-expositie.

"Eigenlijk is de expositie heel actueel. Veel mensen, ook die de Bed-in niet hebben meegemaakt, verlangen terug naar de tijd dat dit soort dingen kon in Amsterdam. Daar stond de stad wereldwijd om bekend. Het is een mooi tegengeluid van al het populisme", aldus Vermeer. Lennon en Ono kozen in 1969 een week voor Amsterdam omdat ze dachten dat hun actie hier wel zou landen.

"De hele wereld schreef erover", weet Jan van Galen, schrijver van het boek In bed met John en Yoko. "In Nederland weliswaar niet zo uitgebreid, maar iedereen wilde er wel zijn. Een van de mooiste anekdotes die ik opduikelde was het feit dat twee mensen binnenkwamen die zeiden van de blindenomroep te zijn. Iedereen wilde er bij zijn en deed daar moeite voor. Zo kwamen er ook twee provo's binnen die met urine kwamen, dat ze bedpies noemde."

Naast de foto-expositie zijn er heel veel tekeningen van de popster te zien. Het zijn de lieflijke, priegeltekeningen die hij onder andere maakte voor zijn zoon Sean. De organisatoren van de foto-expositie probeerden ook een link te leggen tussen de hedendaagse foto's over vredesmanifestaties, want die van John en Yoko was de eerste die een reclamespot voor de vrede maakte. Vermeer: "John zei: you must sell peace like soap."

Lennon:'You must sell peace like soap'  (foto: ANP)