Bos baalt, opnieuw, van ING bonus

Minister van Financiën Wouter Bos betreurt de welkomstbonus van 100 duizend aandelen die de nieuwe ING-bestuurder Patrick Flynn krijgt. "De reputatie van het bankwezen wordt hierdoor verder beschadigd." Bos hoopt dat het nieuwe beloningsbeleid dat ING in 2010 invoert aan deze praktijken een einde maakt.

Toen ING in januari voor de tweede keer staatssteun ontving beloofde de raad van bestuur af te zien van zijn bonussen over 2009 en later, totdat een nieuw beloningsbeleid zou zijn vastgesteld. Bestuursvoorzitter Jan Hommen nam genoegen met een salaris van 0 euro. Pas in 2010 zal hij met terugwerkende kracht zijn salaris krijgen, conform de regels die onder leiding van overheidscommissaris Lodewijk de Waal zullen worden opgesteld.

Flynn krijgt de 100 duizend aandelen volgens ING om hem te compenseren voor aandelen- en optierechten die hij bij zijn vorige werkgever HSBC had opgebouwd. Flynn krijgt de beloning bovenop zijn basis salaris 666 duizend euro, maar het gaat volgens ING niet om een prestatiebeloning, waardoor het niet als een ‘bonus’ zou moeten worden gezien. Flynn krijgt de aandelen tussen 2010 en 2012 uitgekeerd. Als het aandeel ING tegen die tijd meer waard is dan 13 euro, wordt de uitkering gemaximeerd op 1,3 miljoen euro.


Bos baalt, opnieuw, van ING bonus  (foto: DAG)