Levenslang wegens poging tot moord met gifbonbon

Een 56-jarige Oostenrijker is vandaag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, omdat hij had geprobeerd de burgemeester van het dorp Spitz-an-der-Donau te vermoorden met een giftige chocoladebonbon. Dat heeft het hooggerechtshof in Wenen bepaald, nadat een lagere rechtbank hem eerder twintig jaar celstraf had gegeven.

Burgemeester Hannes Hirtzberger zakte op 8 februari vorig jaar in elkaar, nadat hij een Mon Cheri-bonbon gevuld met likeur en rattengif had verorberd, die iemand met een briefje op zijn autoruit had achtergelaten. DNA-sporen op het briefje, waarop stond ‘Ik wil je iets belangrijks vertellen. Jij bent heel speciaal voor mij’, leidden naar de dader.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Helmut Osberger de burgemeester vergiftigd, omdat deze geen toestemming wilde geven voor een wijziging in een bestemmingsplan. Osberger, eigenaar van een wijngaard, claimt dat hij vier jaar geleden al toestemming kreeg en dat de burgemeester al 34 jaar een vriend van hem is, die hij nooit iets zou aandoen.

De 56-jarige burgemeester ligt in coma in het ziekenhuis en zal zeer waarschijnlijk nooit geheel herstellen.


Levenslang wegens poging tot moord met gifbonbon  (foto: DAG)