Vliegjes leggen operatiekamers Lelystad plat

Twee noodoperatiekamers bij het ziekenhuis in Lelystad zijn gisterenavond gesloten omdat er zogenoemde gaasvliegjes rondvlogen. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis vandaag laten weten. De vliegjes zoemden rond de hoofden van het personeel in de voorbereidingskamer.

Het ziekenhuis vermoedt dat de insecten (of althans de eitjes) al tijdens de bouw in het najaar van 2008 in de noodoperatiekamers terechtkwamen en dat ze door het warme weer actief zijn geworden. Het ziekenhuis heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de twee nood ok's te ontsmetten. Het is onbekend hoe lang dat gaat duren.

De geplande operaties in Lelystad worden uitgesteld of verplaatst naar de vestiging in Emmeloord. Eigenaar MC Groep heeft direct besloten om de ok's van het ziekenhuis te sluiten om elk risico uit te sluiten. Ook heeft MC Groep zelf de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingeschakeld.

Het ziekenhuis in Lelystad draaide de afgelopen maanden met noodoperatiekamers, omdat er september vorig jaar problemen waren met de luchtkwaliteit van de gewone operatiekamers. Die werden toen op last van de inspectie gesloten. Die ingreep leidde vervolgens tot een roerige periode van grote financiële problemen en een overname van de IJsselmeerziekenhuizen door de MC Groep.

Update 11:50 uur
De insecten zijn verdelgd. Een van de operatiekamers is inmiddels open voor noodoperaties en de tweede operatiekamer wordt later vandaag ook weer vrijgegeven voor gebruik.


Vliegjes leggen operatiekamers Lelystad plat  (foto: ANP)