'Spaarlampen zijn ongezond'

Britse artsen waarschuwen voor de gezondheidsgevaren die spaarlampen met zich meebrengen. De lamp bevat kleine hoeveelheden kwik en geeft UV-straling af. De artsen zouden graag een verbod zien op de verkoop van spaarlampen. Aangezien de Europese Unie rond 2012 juist alle gloeilampen wil verbieden, is het niet waarschijnlijk dat er ook een verbod op spaarlampen komt.

De artsen voeren verschillende redenen aan om de spaarlamp te verbieden. Zo hebben studies uitgewezen dat de UV-straling die deze lampen uitstralen het risico op huidkanker vergroot. Dat een extra glazen omhulsel het grootste deel van de straling kan tegenhouden, is maar bij weinigen bekend.

Voorts bevatten de lampen kwik, dat vrijkomt als de lamp breekt. De kleine hoeveelheid die dan vrijkomt, kan toch grote gevolgen hebben volgens de artsen. Weken na het vrijkomen van de stof, kan het nog in de lucht hangen, doordat het bijvoorbeeld in gordijnen en vloerbedekking trekt.

Het derde punt van zorg is de elektromagnetische straling van de lampen. Tot op één meter afstand blijkt deze erg hoog te zijn.

Met dank aan Bregalat en mouthman voor de submit.