Opmars beurzen zet niet door

De beleggers op de Europese aandelenmarkten vonden het dinsdag welletjes na vijf achtereenvolgende dagen van koersstijgingen. Onder invloed van het lagere slot van Wall Street maandag en een tegenvaller bij American Express besloten zij een deel van hun winsten te verzilveren.

Staalconcern ArcelorMittal maakte een harde smak na een gerucht dat de onderneming nieuwe aandelen gaat uitgeven om de schulden terug te dringen.

"We worden gecorrigeerd voor de golf winstnemingen op Wall Street maandag", zei een handelaar in Amsterdam. Aan het einde van de ochtend stond de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, 1,8 procent lager op 211,86 punten. De MidKap-index was een fractie lager op 288,76 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 0,4 tot 0,9 procent.

Geen enkele sector wist de dans te ontspringen. ArcelorMittal ging 6 procent onderuit, waarmee het de grootste negatieve bijdrage leverde aan de AEX. Maandag ging er ook al 7 procent van de koers af. Volgens de Britse krant Financial Times komt ArcelorMittal met een claimemissie waarmee het 5 miljard euro wil ophalen. "Meestal als het met zoveel details in Financial Times staat is het geen gerucht meer. Ik heb het idee dat hier wel een kern van waarheid inzit", aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS.

Shell, een ander zwaarwegend fonds in de AEX, verloor 2,5 procent. Het olieconcern meldde dinsdag dat het de olie- en gasreserves afgelopen jaar in stand heeft kunnen houden. Eind 2008 had het Nederlands-Britse concern de beschikking over 11,9 miljard vaten aan olie-equivalent, hetzelfde aantal als de twee voorgaande jaren.

Vastgoedonderneming Corio was de grootste stijger in de AEX met een 2,4 procent hogere koers. Volgens Van Zeijl is het aandeel de laatste maanden achtergebleven bij de sector.

AMG, een producent van onder meer hoogwaardige metalen voor de ruimte- en luchtvaartindustrie, ging aan kop bij de MidKappers met eeen winst van 3,5 procent. Maandag ging AMG, dat woensdag zijn resultaten over 2008 bekendmaakt, al ruim 14 procent omhoog.

De euro noteerde dinsdagochtend op 1,3005 dollar tegen 1,3020 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.