Fiscale paradijzen zijn verleden tijd

De stap van Zwitserland om het bankgeheim af te zwakken is een doorbraak in de strijd van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen zwart sparen. Vorige week liet het Zwitserse ministerie van Financiën weten namen te verstrekken aan andere landen als sprake was van belastingontwijking.

De Zwitserse toezegging komt na vergelijkbare geluiden uit onder meer Luxemburg, België, Liechtenstein en Andorra. Voor de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) was dit het signaal intensiever te speuren naar particulieren die hun geld daar uit het zicht van de fiscus houden.

De afbraak van het bankgeheim is in een stroomversnelling geraakt door de kredietcrisis. 'Overheden hebben geld nodig en zien niet graag belastinginkomsten weglekken naar andere landen', zegt Arjo van Eijsden, partner bij Ernst & Young Belastingadviseurs.

De druk op landen met een bankgeheim is ook toegenomen door ex-werknemers van KBC in België en een bank in Liechtenstein die de namen van spaarders doorspeelden aan de belastingdiensten van buurlanden. 'Hierdoor kwam met name in Duitsland weer veel aandacht voor belastingontduiking', zegt Paul te Boekhorst, senior belastingexpert bij KPMG Meijburg & Co.