Coalitie overlegt in Catshuis over recessie

Na drie dagen van relatieve rust zijn de onderhandelaars van de drie regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vanmiddag weer bijeen gekomen om te praten over een pakket maatregelen dat Nederland door de recessie moet slepen. De besprekingen hebben voor het eerst plaats in het Catshuis in plaats van in het torentje van premier Jan Peter Balkenende.

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei bij aanvang van het overleg: "Als iedereen zijn weekeinde goed benut heeft, ben ik niet zonder optimisme." De zes onderhandelaars en onafhankelijk voorzitter Balkenende zaten afgelopen donderdag voor het laatst samen aan tafel. Toen slaagden ze er na een impasse van twee dagen in weer een tikje voortgang te boeken.

Afgelopen weekeinde hield de PvdA haar congres. Vooraf werd nog gevreesd voor moties om de aanschaf van de JSF uit te stellen, maar PvdA-leider Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer vroegen en kregen het vertrouwen en de ruimte om zelf aan de onderhandelingstafel de knopen door te hakken. Het congres heeft de PvdA-top geen dictaat opgelegd, constateerde Bos tevreden.

Bezuinigingen
Maar daarmee is een akkoord nog niet binnen handbereik. De partijen zijn het nog altijd oneens over de vraag wanneer hoeveel moet worden bezuinigd. Ze zijn het wel min of meer eens over ongeveer 5 miljard euro aan extra investeringen om de economie aan te jagen.

De werkgevers zetten vandaag nieuwe druk op het coalitie-overleg. Het kabinet moet haast maken, liet voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW weten. Wientjes pleit onder meer voor uitstel van betaling van btw van een maand. Dit kan het bedrijfsleven tijdelijk voor 3,5 miljard tot 4 miljard euro verlichten. "Wij vragen niet om miljarden aan subsidies. Als ondernemingen later btw betalen, is dat niet structureel belastend voor de overheid", aldus Wientjes.


Overleg in het Catshuis  (foto: ANP)