Nederlandse bankier zegt sorry

Hoewel Floris Deckers, bestuursvoorzitter van de Van Lanschot Bankiers, zelf nooit aan risicovolle beleggingen gedaan heeft, biedt hij wel zijn excuses aan voor het aandeel dat de banken hebben in de huidige kredietcrisis. Hij zegt sorry voor het feit dat hij gezwegen heeft, terwijl wel op de hoogte was van deze praktijken.  

Deckers betuigt zijn spijt op de opiniepagina van het NRC handelsblad. In Nederland was er nog geen bankier die op dergelijke wijze sorry heeft gezegd voor de economische malaise waar we in verkeren. Hier was veel kritiek op na een hoorzitting in de Tweede Kamer, in landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gebeurde dat namelijk wel. Nederlandse banken vinden dat zij minder risico's genomen hebben dan andere banken.

Deckers, die van zichzelf zegt dat hij een 'fatsoenlijke' bankier is verklaart in het NRC: "Als mij dan als bankier gevraagd wordt of ik me schuldig voel, zou ik kunnen antwoorden dat ik als bestuurder van Van Lanschot geen aanleiding zie tot schuldigheid, en dus tot verontschuldigingen. Soms probeer ik me er met een grapje vanaf te maken. Soms zeg ik dat het je verontschuldigen voor zaken waaraan je part noch deel hebt gehad, potsierlijk is. En soms zeg ik: er zijn banken geweest die de problemen hebben opgezocht, en andere die het is overkomen. Om van die laatste groep te vragen excuses te maken, lijkt me wat ver gezocht."

Even verderop biedt hij zijn excuses aan: "Maar dat ik het ongemakkelijke gevoel, dat ik daarbij had, niet breder uitgemeten heb, verwijt ik mijzelf wel en vind ik ook verwijtbaar. Dat anderen het ook niet gedaan hebben, of wellicht anders zagen, ontslaat mij niet van mijn verantwoordelijkheid. Voor het niet nemen van die verantwoordelijkheid past tenminste bescheidenheid. Maar in de huidige recessie, bij de omvang van de problemen in de bancaire sector, en van iemand die ook de rest van zijn werkzame leven met recht een fatsoenlijke bankier wil zijn, passen verontschuldigingen. Die bied ik hierbij aan."

Praat ook mee over de kredietcrisis in het subforum.