Bestuurscrisis Utrecht

De gemeente Utrecht heeft te maken met een bestuurscrisis nadat Groenlinks zijn twee wethouders uit het college heeft teruggetrokken. De oorzaak van de crisis is dat de drie overige partijen het vertrouwen in de GroenLinks-wethouders vanmiddag  opzegden.

De crisis werd veroorzaakt door een meningsverschil over een verbindingsweg naar de A2 die zou worden aangelegd.  GroenLinks was tegen die aanleg omdat er volgens het collegeakkoord juist meer beleid gericht zou gaan worden op schonere lucht . In de nu aangekondigde plannen van de overige coalitiepartijen kan GroenLinks zich dan ook niet vinden.

GroenLinks laat weten dat het plan in tegenspraak was met het collegeakkoord. Daarin is te lezen dat er een omslag zou moeten gaan plaatsvinden naar openbaar en fietsvervoer. De partij zegt verder juist ooit te zijn toegetreden tot het college  "om een stevige omslag van autoverkeer naar openbaar vervoer en fiets mogelijk te maken. Daarom zijn daarover afspraken gemaakt in het collegeakkoord en is een pakket aan maatregelen overeengekomen zoals het investeren in fietspaden, bereikbaarheid met het openbaar vervoer, maatregelen voor het beperken van het autoverkeer en dynamisch verkeersmanagement."

De collegepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie zullen nu naar een nieuwe partij moeten zoeken om hun gezamenlijke meerderheid voort te kunnen zetten. Van nieuwe gemeenteraadsverkiezingen is vooralsnog geen sprake.