PvdA-voorzitter haalt uit naar Wilders en Verdonk

Voorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA heeft vandaag felle kritiek geuit op politici Geert Wilders van de PVV, Rita Verdonk van TON en Alexander Pechtold van D66. Volgens haar doen zij niets om de integratie in Nederland te bevorderen.

Ploumen stelt dat Wilders en Verdonk het alleen over "aanpassen of opdonderen" hebben als het gaat over de integratie van migranten. "Zij komen niet met werkbare oplossingen", aldus de partijvoorzitter van de PvdA.

Als voorbeeld noemt zij de suggestie van Wilders om het leger af te sturen op probleemjongeren die voor ernstige overlast zorgden in een achterstandswijk in Gouda. "Ik wist dat je blond was. Maar zo blond, dat had ik niet verwacht", aldus Ploumen.

Zij ziet liever dat de overheid "een leger van onderwijzers, sportleraren en werkgevers" naar Gouda stuurt. Volgens Ploumen houdt ook D66-leider Alexander Pechtold zich afzijdig met zijn commentaar dat de integratie veelal vanzelf gaat. "Dat werkt wellicht in een Wageningse villawijk, maar niet bij mij in Slotervaart."

Ploumen verdedigt vandaag op het congres van de PvdA haar nota over de nieuwe koers van de partij over de integratie. Na kritiek onder leden heeft zij de toon van het stuk verzacht. Partijleider en minister van Financiën Wouter Bos en Integratieminister Eberhard van der Laan omarmen de nota.

Volgens sommige prominenten binnen de partij hamert ook de nieuwe tekst te veel op de gevaren die aan immigratie kleven en belicht te weinig de positieve kanten van de integratie. Het gaat onder anderen om ex-Integratieminister Ella Vogelaar en de Groningse burgemeester Jacques Wallage.