Kroes: banken moeten boeken openen

Banken die niet bereid zijn hun boeken te openen en duidelijkheid te verschaffen over hun rommelkredieten, krijgen geen overheidsgeld meer. Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft dat vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Deutsche Bank in Frankfurt.

Volgens Kroes kan alleen transparantie leiden tot het herstel van vertrouwen dat nodig is om de economie er weer bovenop te helpen. "Financiële instellingen kunnen niet ontsnappen aan hun rol in het creëren van deze puinhoop of aan hun rol om er weer uit te komen."

Kroes vindt dat banken tot dusver nog te weinig bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen. "In veel recente ontmoetingen met topbestuurders van banken krijg ik te horen dat hún bank in orde is, maar dat andere banken problemen hebben. Ze kunnen niet allemaal gelijk hebben", zei Kroes.

De Nederlandse eurocommissaris onderstreepte dat protectionisme geen optie is om de economische problemen te lijf te gaan. "We zijn vastbesloten om de fouten van de jaren dertig te vermijden."