Nederland stuurt commando's naar Afghanistan

Nederland stuurt vanaf april 76 commando's en mariniers naar Afghanistan. De commando's zullen in eerste instantie in Uruzgan worden ingezet voor verkenningen, het verzamelen van inlichtingen en het arresteren van Talibanleiders die zich bezig houden met aanslagen en het plaatsen van geïmproviseerde bommen.

Dat schrijven minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Eimert van Middelkoop (Defensie) gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de ministers is er dringend behoefte aan de inzet van commando's om de inlichtingenpositie van de internationale troepenmacht te verbeteren.

Nederland heeft sinds eind 2007 geen commando's meer in Afghanistan gehad. De commando's zullen worden aangestuurd door het hoofdkantoor van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in Kabul. Ze moeten aan de slag kunnen voor de Afghaanse verkiezingen. Daarnaast zullen Nederlandse F-16's worden uitgerust met speciale apparatuur die het mogelijk moet maken om geïmproviseerde bommen beter waar te nemen. Nederland trekt wel dertig militairen terug uit Uruzgan.

Bovendien zullen er tijdelijk meer Nederlandse militairen op het hoofdkwartier in Kabul en bij de regionale commandant Mart de Kruijf in Kandahar zijn. Hierdoor zal het aantal Nederlandse militairen in Afghanistan gedurende een aantal maanden in de buurt van de 2000 komen. In januari volgend jaar zal dat aantal weer dalen naar 1850.

Uit de brief blijkt verder dat de Nederlandse missie in Uruzgan 76 miljoen euro duurder is geworden dan verwacht door onder meer de extra inzet van militairen, onderhoud aan infrastructuur, transportkosten en de inhuur van onbemande verkenningsvliegtuigjes. Vorig jaar dacht het kabinet nog dat de missie vanaf 2006 tot eind 2010 in totaal 1235 miljoen euro zou kosten. Dat bedrag is nu uitgekomen op 1311 miljoen euro.

Nederlandse commando's naar Afghanistan  (foto: ANP)