Noord-Korea wil satelliet lanceren

Noord-Korea heeft aan de Internationale Maritieme Organisatie laten weten dat het plannen heeft een satelliet te lanceren. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Land en Transport gezegd. Hoewel officieel niet bekend is wanneer de satelliet gepland staat voor lancering, weet een Zuid-Koreaanse nieuwszender naar aanleiding van een niet nader genoemde bron te vertellen dat het waarschijnlijk tussen vier en acht april zal zijn.

Volgens de VS en Zuid-Korea gebruikt het communistische regime deze lancering echter als dekmantel. Ze verdenken het land er namelijk van te willen experimenteren met het lanceren van de langeafstandsraket Taepodong-2. Deze raket zou een bereik hebben van 6700 kilometer, waarmee ze de Amerikaanse staten Hawaï en Alaska bereiken kan.

De spanningen tussen beide partijen lopen de laatste dagen steeds hoger op. Zo heeft het stalinistische land laten weten wraak te nemen wanneer de satelliet wordt onderschept. Ondanks de lancering heeft Hillary Clinton woensdag gezegd dat de VS nog steeds zal proberen het land te ontdoen van zijn nucleaire ambities door middel van veelzijdige gesprekken.