Voetbal: Uitslag Olympique Marseille - Ajax

Ajax is er niet in geslaagd om het eerste duel in de achtste finale van de UEFA Cup, tegen Olympique Marseille, te winnen. De Amsterdammers gingen met 2-1 onderuit en moesten aan het einde van de eerste helft met tien man verder. Gregory van der Wiel kreeg toen zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.

Olympique Marseille en Ajax begonnen beide wat voorzichtig aan het duel. Hier en daar waren zelfs wat kleine fouten van de ploegen te bespeuren. Toch leken de Fransen het initiatief uiteindelijk naar zich toe te trekken. Na tien minuten spelen had Ajax op voorsprong moeten komen. Miralem Sulejmani legde de bal panklaar voor Luis Suárez, die een paar centimeter te kort kwam. Niet veel later kwam de thuisploeg op voorsprong door een treffer van Cheyrou. Hij schoot de bal van buiten het strafschopgebied achter Kenneth Vermeer.

In het vervolg van de eerste helft bleef Olympique Marseille druk zetten. Zo kreeg Niang een goede mogelijkheid om de tweede treffer van de avond binnen te werken, maar de aanvaller van de Franse ploeg kopte over. Aan de andere kant wist Ajax via Robbert Schilder en Ismaïl Aissati toch voor wat dreiging te zorgen. Een treffer leverde dit kleine offensief niet op. In de tegenstoot wist de thuisploeg de voorsprong alsnog te verdubbelen. Deze keer was Niang succesvol, nadat Valbuena hem bediende. De Amsterdamse formatie kwam echter direct terug in de wedstrijd, nadat Suárez een strafschop wist te verzilveren. Vlak voor rust moest Ajax noodgedwongen met tien man verder, omdat Van der Wiel tegen zijn tweede gele kaart aanliep.

De tweede helft begon met een compact spelend Ajax. Olympique Marseille moest alle zeilen bijzetten om de verdediging van de Amsterdammers te kraken, wat nauwelijks lukte. En als de ploeg het wel voor elkaar kreeg, was het ook direct in de buurt van keeper Vermeer. Na een uur spelen ging het tempo aan Franse zijde licht omhoog. Uiteindelijk was het Koné die voor een kans wist te zorgen. Toby Alderweireld en Vermeer maakte deze mogelijkheid echter onschadelijk.

In de 72e minuut schoot Niang de bal hard op de paal en ook in de rebound stond Vermeer zijn mannetje, waardoor Cheyrou niet wist te scoren. Ook in het vervolg was Olympique Marseille beter en kreeg via onder andere Bonnart en Niang wat kansen. Trefzeker was de Franse ploeg echter niet, waardoor men niet van het overtal wist te profiteren. Leonardo was direct na het betreden van het veld gevaarlijk, maar Mandanda stond goed op te letten.

In de toegevoegde tijd wisten beide ploegen ook niet meer te scoren, waardoor Ajax geen slechte uitgangspositie voor de return heeft. De ploeg zal in eigen huis minimaal één keer moeten scoren om de kwartfinale van de UEFA Cup te bereiken.

Karakteristieken

Olympique Marseille - Ajax 2-1
18’ Cheyrou 1-0
32’ Niang 2-0
35’ Suárez 2-1 (pen)

Toeschouwers: 50.000
Scheidsrechter: Bebek (Kro)
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Gele kaart: Cheyrou, Taiwo, M'Bami (Olympique Marseille), Vermaelen, Leonardo (Ajax)
Rode kaart: Van der Wiel (41/2xg) (Ajax)

Opstellingen

Olympique Marseille: Mandanda, Bonnart, Civelli, Hilton, Taiwo, Cana (M'Bami/46), Valbuena, Cheyrou, Koné (Samassa/75), Niang, Ben Arfa (Zenden/68)

Ajax: Vermeer, Van der Wiel, Alderweireld, Oleguer, Vermaelen, Enoh, Aissati, Lindgren (Schilder/22), Emanuelson (Silva/43), Sulejmani, Suárez (Leonardo/84)