Dreiging Amsterdam had terroristische achtergrond

De dreiging tegen gebouwen in Amsterdan Zuid-Oost had een terroristische achtergrond. De politie heeft vandaag in verband hiermee zeven personen aangehouden.

Een van de verdachten was een familielid van een persoon die was betrokken bij de aanslagen in Madrid. Dit zei hoofdofficier van justitie Bolhaar donderdagavond op een persconferentie in Amsterdam.

De verdachten zijn zes mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 64 jaar. Het zijn Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, zei hij.

In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de politie een telefonische melding dat drie mannen explosieven wilden plaatsen gericht op het maken van slachtoffers in winkels. Volgens korpschef Bernard Welten kwam de melding uit Brussel. De beller vertelde waar de mannen verbleven. Hij gaf ook een vaag signalement.

Na contact met de AIVD is de politie overgegaan tot aanhoudingen. In Brussel is ook huiszoeking gedaan. De eerste aanhouding gebeurde rond het middaguur, de laatste om kwart voor zes. Alle verdachten worden voorbereidingshandelingen met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd.

De politie denkt dat met de aanhoudingen de directe dreiging is geweken. "Naar aanleiding van de aanhoudingen hebben we gemeend de dreiging te hebben kunnen verminderen maar we kunnen niets uitsluiten", zei Welten. Het onderzoek is nog gaande. Onbekend is nog wanneer de winkels weer opengaan.

ME staat paraat  (foto: ANP)