'God bestaat niet' mag niet

Het humanistische Center for Inquiry Low Countries (CFI) kan geen busreclame maken voor het atheïsme. Zowel de Reclame Code Commissie als het reclamebeleid van streekvervoersbedrijven Arriva en Veolia sluiten dergelijke boodschappen expliciet uit. Dit meldden de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant woensdag in antwoord op vragen van de provinciale eenmansfractie ChristenUnie-SGP.

Het CFI wilde bussen laten rondrijden met de tekst: "Er is waarschijnlijk geen god. Durf zelf te denken. En geniet van dit leven". De humanistische denktank vindt dat het tijd wordt dat de ongelovigen zich ook uit durven spreken "Het is tijd dat ook de rede van zich laat horen. Het is tijd voor een Nieuwe Verlichting. […] Kom op: denk na, wordt wakker, stop met piekeren: er is geen god."

In Engeland rijden al enige tijd bussen rond met daarop de Engelstalige versie van de atheïstische boodschap. Als antwoord daarop heeft een aantal christelijke organisaties toen besloten reclame te maken op bussen met teksten als: "Only the fool hath said in his heart, There is no God!"

De SGP is tevreden met het antwoord van de Gedeputeerde Staten. De partij vindt "dat bussen en trams niet gebruikt mogen worden in een soort religieuze propaganda-oorlog."

 

Atheïstische boodschap van atheïstische dame