Toch blanke man als nieuwe korpschef

De 50-jarige Teun Visscher mag toch de nieuwe korpschef van regiopolitie Zuid-Holland-Zuid worden. Minister Guusje ter Horst heeft vandaag laten weten dat ze hem voorgedragen heeft voor de functie, ondanks dat Teun een blanke man is. Afgelopen weekeind verklaarde Ter Horst nog dat ze zijn benoeming aangehouden had, omdat ze liever een allochtoon of een vrouw op die plaats wilde hebben. 

Na een gesprek met de korpsbeheerder Ronald Bandell en voorzitter Jozias van Aartsen besloot de minister alsnog tot zijn voordracht. In het gesprek zijn nog scherpere afspraken gemaakt omtrent de werving en benoeming van vrouwen en allochtonen in de top en subtop van de politie. Deze afspraken moeten er toe leiden dat in 2011 een kwart van deze posten bezet wordt door de beoogde doelgroepen. 

Deze week liet Ter Horst doorschemeren in de Kamer dat er mogelijk meer aan de hand was, echter zonder details prijs te geven. De woordvoerder beweert dat het aanhouden van Visschers benoeming niets met de persoon an sich te maken had. De minister was alleen 'not amused' toen ze weer een blanke man voorgeschoteld kreeg. 

Visscher is niet onervaren: op dit moment is hij plaatsvervangend korpschef bij de politie Noord- en Oost- Gelderland. Zijn vorige functie was directeur van het Nederlands Politie Instituut. Ook vervulde hij leidinggevende posities bij andere korpsen. Zijn carrière startte in 1985 bij de toenmalige Rijkspolitie. Hij heeft niet alleen de politieacademie succesvol afgerond, hij studeerde ook nog weg- en waterbouwkunde en strafrecht.