Doden bij schietpartij Duitse school

Op de Duitse Albertville-school in Winnenden heeft vanochtend om 9:30 uur een schietpartij plaatsgevonden. Volgens de politie zijn er twee mensen gedood en zijn er verschillende gewonden. Een man heeft met een geweer om zich heen geschoten, aldus de politie. De dodelijke slachtoffers zijn waarschijnlijk leerlingen van de school.

De vermeende dader is daarna naar de stad gevlucht. Zijn identiteit is nog onbekend, alleen is bekend dat hij in zwarte legerkleding was gekleed. De politie roept automobilisten op geen lifters mee te nemen, de verdachte zou zo mogelijk willen ontkomen.

Update 11:11: 

Bild.de meldt inmiddels dat er 9 doden zijn gevallen. De man zou door de gangen van de school zijn gerend en daarbij hebben geschoten in de lokalen. De politie heeft de omgeving hermetisch afgesloten en is op zoek naar de dader.

Update 11:17: 

De schutter zou een oud-leerling van de school zijn. Van zijn ouders is bekend dat ze thuis een verzameling van zo'n 18 wapens hebben. Of de verdachte één van die wapens heeft gebruikt is onbekend. 

Update 11:26: 

Inmiddels is het dodental opgelopen tot tien: acht scholieren en twee docenten. De politie is met helikopters en speurhonden een klopjacht begonnen. De dader zou een 17-jarige jongeman zijn, die al bekend was bij de politie.

Update 12:00: 

Inmiddels is een verdachte aangehouden en opgepakt. Bij het huis van de ouders van de verdachte is een inval gedaan door de politie. De moeder is meegenomen voor verhoor, de vader zou een rijke ondernemer zijn. In het huis zijn 16 legale wapens aangetroffen. Of de verdachte de dader is, is nog niet bekend.

De scholieren van de middelbare school zijn direct na het incident opgevangen door psychologen en hulpverleners. Zo'n 1.000 scholieren waren aanwezig in het gebouw. 

Update 12:14:

Er wordt gemeld door de Duitse pers dat de dader nog niet is gepakt. De website van de Stuttgarter Nachrichten, een belangrijke nieuwsbron, is inmiddels helemaal onbereikbaar door de grote drukte.

Update 12:20: 

Om 12:30 uur is er een persconferentie over de schietpartij. De Duitse zender N24 meldt dat er inmiddels een 11e dodelijk slachtoffer is. Dit slachtoffer is door de dader neergeschoten tijdens zijn vlucht.

Journaal24 zendt momenteel live-beelden uit van rond de school. 

Update 12:30: 

De dader zou een automobilist gegijzeld hebben en met een Volkswagen Sharan door de politie-afzetting zijn gebroken. De gegijzelde zou bij de snelweg uit de auto zijn gezet door de dader, die nu weer alleen op de vlucht is.

Er zou inmiddels ook sprake zijn van een tweede dader, aldus N24. 

Update 12:40:

De dader zou inmiddels dood zijn, onduidelijk is nog of het om zelfmoord gaat of dat hij is neergehaald door de politie. Hij heeft echter wel nog 2 dodelijke slachtoffers gemaakt op zijn vlucht. 

Update 13:22:

De dader is zo'n 40 kilometer verderop door de politie in een winkelcentrum doodgeschoten. Het dodental staat inmiddels op 13, exclusief de dader. Er zouden 9 scholieren, 2 docenten en 1 omstander gedood zijn.

Bij de schietpartij in het winkelcentrum, waarbij de politie de dader doodde, zouden twee agenten gewond zijn geraakt.

Update 13:33: 

De Duitse bondspresident Horst Köhler heeft zijn medeleven uitgesproken aan de nabestaanden en kennissen van de slachtoffers. De dader zou in een legeruniform met gasmasker de school zijn binnengegaan.

Update 13:43: 

Het dodental staat momenteel op 16, inclusief de dader: 9 scholieren, 3 leraren, 1 medewerker, 2 omstanders en de dader zelf. In totaal heeft de politie zo'n 1.000 man ingezet voor de klopjacht op de dader en de afwikkeling rond de school. 

Update 14:02: 

De dader zou de 17-jarige Tim zijn, wiens ouders inderdaad thuis een wapenverzameling hebben. De politie doorzoekt het huis. Tijdens zijn moordactie zou Tim in klas 10D geroepen hebben: 'zijn jullie nog niet allemaal dood?' 

Update 14:11:

Ministerpresident Günter Oettinger heeft zojuist de dood van de 17-jarige dader Tim K. bevestigd.

Update 15:06: 

Inmiddels is bekend geworden dat de vader van de vermoedelijke dader, de doodgeschoten Tim K., lid was van de plaatselijke schietvereniging. 

Update 16:09: 

Vanavond om 18:00 uur zal een speciale kerkdienst gehouden worden voor de slachtoffers van de gebeurtenis van vandaag. In het Europese Parlement is één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis. Er is inmiddels ook een foto opgedoken van de dader Tim Kretschmer:

Bij de huiszoeking in het huis van de ouders van Tim bleek één van zijn vaders wapens niet aanwezig te zijn. De vader is sportschutter en beschikt over 16 vergunningen voor wapens, er ontbrak echter één wapen.

Meer informatie en discussie vind je ook op het FOK!forum!