Kamer: Leeftijdsgrens seks niet verlagen

Het mag niet, maar soms doe je het toch: op je 26e nog even lekker een 14-jarig meisje batsen. Sommigen onder ons gaan zelfs zo ver dat er een 'serieuze' relatie ontstaat tussen beiden, zo ook in het geval van een stelletje uit Dokkum. Het tienermeisje was dolgelukkig met haar vriend, echter haar moeder was dat niet. Die deed aangifte bij de politie van de seksuele relatie tussen de twee en dat zorgt gegarandeerd voor problemen.

Afgelopen vrijdag sprak de politierechter in Leeuwarden zich uit over deze zaak. Hij oordeelde dat het belachelijk is om de jongeman in deze kwestie te veroordelen, aangezien er sprake was van 'wederzijdse verliefdheid en volledige vrijwilligheid'. Wettelijk gezien is hij hier echter toe verplicht, wat resulteerde in de laagst mogelijke straf. De jongeman heeft 20 uur voorwaardelijke werkstraf gekregen.

De rechter gaf echter ook nog een signaal mee naar de politiek om de minimumleeftijd voor seks te verlagen. Nu is dat 16 jaar, maar dat is niet meer van deze tijd, aldus rechter Michiel Severein. Helaas is de politiek het niet met hem eens, gisteren werd bekend dat alle fracties in de Tweede Kamer het pleidooi voor verlaging verwerpen. CDA, SP en ChristenUnie vinden de wet nuttig om ouders de mogelijkheid te geven kinderen tegen zichzelf te beschermen. Volgens PvdA en de VVD zou de seksuele voorlichting moeten worden verbeterd, om meisjes weerbaarder te maken.

Helaas dus voor die FOK!kers in het Relaties & Psychologie forum, waar regelmatig een 'ik ben 26, zij is 14, kan dat?'-topic voorbij komt: nee, het kan niet en voorlopig blijft dat ook zo.