Coalitie: niet veel vooruitgang in crisisoverleg

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben gisteravond wederom urenlang gesproken over een pakket van maatregelen om de economische crisis tegen te gaan. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel was het een "heel pittig gesprek". Minister Wouter Bos (PvdA) betoonde zich somber. "Ik had gehoopt op meer vooruitgang", zei hij na afloop.

Van Geel wees er op dat met de inbreng van de sociale partners de zaak heel gecompliceerd is. Die toonden zich eerder op de dag bereid tot loonmatiging. In ruil daarvoor zou het kabinet af moeten zien van een verhoging van de pensioenleeftijd. De coalitiepartijen hebben daar de hele avond over gesproken. "Er wordt geschaakt op veel borden", zei Van Geel. Maar hij voegde daar aan toe: "We willen er uit komen, we gaan gewoon door."

PvdA en de ChristenUnie zijn teleurgesteld in het CDA dat in hun ogen te weinig bereid is te bewegen. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei na afloop dat sommige deelnemers aan het overleg weer helemaal op hun oude standpunten zijn teruggekeerd. Zij gaf toe teleurgesteld te zijn in het avondlijk overleg, zeker na het optimisme van maandagavond. Ze noemde de op te lossen problemen "heel erg ingewikkeld".

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob relativeerde de stroef verlopen avond door te stellen dat het kabinet twee jaar geleden bij het opstellen van het regeerakkoord weken de tijd had. Een aanpassing van het regeerakkoord zoals die nu aan de orde is, kost ook tijd. Slob sprak van een "collectieve verantwoordelijkheid" voor het trage verloop.