Beurskoersen exploderen wereldwijd

Beurzen wereldwijd waren vandaag in een euforische stemming. In Amsterdam sloot de belangrijkste graadmeter de AEX 5,6 procent hoger op 210,44 punten. De koerswinst is vooral het gevolg van onder meer een positieve interne mail van bestuursvoorzitter Vikram Pandit van de Amerikaanse bank Citigroup. Hij zei dat Citigroup tegen alle verwachtingen in winst heeft gemaakt de eerste twee maanden van dit jaar.

De toespraak van Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Fed, gaf een extra startschot aan de stijging van de aandelenmarkten. De Fed zou overwegen om de boekhoudkundige normen onder de loep te nemen. Door de huidige normen zijn veel financials in grote problemen gekomen. Ook noemde hij een economisch herstel aan het einde van het jaar niet onmogelijk.

Op Beursplein 5 stegen dan ook vooral de financiële waarden, zoals Aegon (+35%), SNS Reaal (+23%) en ING (+16%), na flinke koersdalingen van vorige week. Wall Street boekte de grootste stijging sinds november 2008. De breedgedragen S&P 500 steeg 6,4 procent en de technologie-index Nasdaq won zelfs 7,1 procent.


Wall Street eerder vandaag