Meer rechtszaken door crisis

In verband met de financiële crisis zullen rechters het dit jaar en volgend jaar een stuk drukker krijgen. Dat wordt verwacht door de Raad voor de Rechtspraak, zo valt te lezen in het jaarplan. Er wordt dit jaar een stijging verwacht van 5,4 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2010 wordt de instroom van onder meer ontslag-, faillissements- en incassozaken nog groter, aldus de raad.

Door meer rechters, raadsheren (rechters bij de gerechtshoven), juridische en administratieve medewerkers aan te nemen, kan de groei van het toenemende aantal zaken opgevangen worden. Hiervoor is wel genoeg geld nodig van het kabinet, zodat de wachttijden voor rechtszaken niet verder zullen oplopen.

Volgens voorzitter Erik van den Emster heeft De Raad voor de Rechtspraak voor volgend jaar 40 miljoen euro gevraagd. "Als we dat geld niet krijgen, dan zullen de doorlooptijden onvermijdelijk oplopen. En dat is wat je nu koste wat het kost moet vermijden", aldus Van den Emster.

Nieuw personeel wordt gezocht onder advocaten, juristen en ambtenaren. Extra opleidingsplaatsen creëren heeft weinig zin volgens Van den Emster, omdat de opleiding tot rechter tot zes jaar duurt. Ervaren advocaten en juristen zouden in de tweede helft van 2010 al aan het werk kunnen.