Ahmadinejad bedenkt nieuwe wereldorde

Terwijl de slimste economen van de westerse wereld er al maanden niet meer uitkomen, komt de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad met een opmerkelijk plan. Het Iraanse nieuwsnetwerk IRNA kwam vandaag met beelden van de president op een lezing over media en economie.

Ahmadinejad zegt het volste vertrouwen te hebben dat Iraanse wetenschappers een nieuwe wereldwijde economische orde kunnen uitdenken. "De wetenschappers moeten zich daarbij focussen op een systeem dat als einddoel heeft armoede uit te bannen." Het globale economische model waaraan Iran gaat werken, moet volgens Ahmadinejad gebaseerd zijn op ethische en humanitaire waarden.

"De wetenschappers gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag", zei de president. Zijn plannen komen temidden van een instabieler wordend Iran, waar al sinds 2005 de inflatie gestaag oploopt. Afgelopen maand stond de geldontwaarding op jaarbasis op bijna 26 procent. Buitenlandse waarnemers zeggen dat de jarenlange devaluatie van de munt, alsmede de lage olieprijzen en de economische crisis de Iraanse economie behoorlijk windeieren leggen.