Hulp voor Amersfoortse drop-outs

Jongeren in Amersfoort die door omstandigheden niet meer thuis kunnen blijven wonen kunnen binnenkort hulp krijgen. Er is een project van start gegaan dat jongeren opvangt met begeleid kamerwonen en tegelijk met leer en werkdoelen werkt. Hiermee wil Amersfoort voorkomen dat deze jongeren de nieuwe drop-outs worden. 

Als de jongeren aan het project mee willen doen moeten ze wel naar school gaan of werk hebben. Als ze twee jaar onder begeleiding hebben gewoond, stromen ze door naar zelfstandige woonruimte en maken zo plaats voor nieuwe jongeren met problemen. Het project kan in totaal 22 jongeren tussen de zeventien en drieëntwintig jaar herbergen. Deze jongeren worden van dag tot dag geholpen met hun studie, de keuze van een passende vervolgopleiding of het zoeken naar een baan. 

De gemeente Amersfoort draagt dit project samen met onderwijsorganisatie Sovee en woningcorporatie Portaal. De kosten voor de eerste drie jaar zijn twee miljoen euro. 800.000 euro hiervan wordt neergeteld door de provincie Utrecht. Portaal legt 650.000 euro op tafel. 

In andere steden in Nederland bestaan al soortgelijke projecten. Ze zijn, net als het Amersfoortse initiatief, gebaseerd op Engelse Foyers. Deze beschermde woonvorm heeft in Engeland al talloze kansarme jongeren ondersteund bij de zoektocht naar een baan.