PVV nog steeds de grootste

In de laatste politieke peiling  van Maurice de Hond is de PVV nog steeds de grootste partij. Het CDA blijft deze week staan op 26 zetels en is daarmee nog steeds de tweede partij van het land. De PvdA wint een zetel en komt nu op een totaal van 22. De VVD wint een zetel, GroenLinks levert er een in en staat nu op 10 zetels. Omdat ook de Christenunie deze week een zetel daalt, blijft het totale aantal zetels in de Tweede Kamer van de zittende regering stabiel op 52. Dat zijn er overigens 28 minder dan bij de verkiezingen in 2006.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden en de uitslag zou zijn zoals De Hond voorspelt, dan wordt de formatie moeilijker dan ooit. Naast de mogelijkheid van de centrumcombinatie PvdA, D66, CDA en de VVD, zijn er zowel de optie van een linkse, als de optie van een rechtse regering. Bij beide coalitiemogelijkheden kunnen er problemen voorzien worden.

Een regering van SP, GroenLinks, PvdA en CDA zou in principe mogelijk moeten zijn, maar aan eerdere besprekingen met de SP werd na de vorige verkiezingen niet eens begonnen. Toen behaalde de SP bovendien nog een zetelaantal van 25. Nu is de partij in de peiling van De Hond gezakt tot 18.

De andere optie is een rechtse regering van PVV, VVD, CDA en een andere partij. Bij de vorige verkiezingen gaven de fractievoorzitters van alle partijen al aan geen mogelijkheden tot samenwerking met Wilders te zien. Mocht Wilders het CDA en de VVD toch zover krijgen, dan komt hij toch nog zeker vier zetels tekort en heeft ook hij nog een vierde partij nodig. Een partij die voldoende zetels heeft om het gat te vullen en tegelijkertijd enige inhoudelijke raakvlakken heeft met de PVV is er op dit moment niet.

Maar ook een regering met daarin zowel het CDA als D66 lijkt onmogelijk te formeren, dus ook de optie van een weinig spectaculaire centrumregering lijkt weinig kans van slagen te hebben.