Planetenjager Kepler gelanceerd

Op NASA's Cape Canaveral is gisteren succesvol de Kepler gelanceerd. De Kepler is de eerste Amerikaanse ruimtetelescoop die de komende drie jaar op zoek gaat naar aarde-achtige planeten. De satelliet zal ook in die tijd ongeveer honderdduizend sterren in kaart brengen. De Kepler is vernoemd naar de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571-1630).


Wetenschappers zijn specifiek op zoek naar aarde-achtige planeten, omdat ze ervan uitgaan dat alleen daar leven mogelijk is. Het gaat dan om gesteenteplaneten die rond Zon-achtige sterren wentelen in een warme zone waar er vloeibaar water op het oppervlak kan zijn. Vloeibaar water geldt als essentieel voor het ontstaan van leven.

William Borucki van NASA: "Als we ontdekken dat de meeste sterren door aarde-achtige planeten zijn omgeven, kan dit op veelvuldige condities voor leven wijzen. Vinden we slechts weinig of geen aarde-achtige planeten, dan wijst dit er integendeel om dat wij mogelijk alleen zijn." Wel zijn er sinds 1995 ongeveer 350 exoplaneten gevonden, planeten die aanwezig zijn in andere zonnestelsels. Hier zaten echter geen aarde-achtige planeten bij.