'Leg homo-emancipatie niet op'

Een aantal medewerkers van Nederlandse christelijke ontwikkelingsorganisaties vindt dat homorechten veel te hoog op de agenda van het kabinet staan. Zeker waar het gaat om ontwikkelingssamenwerking. De critici zijn van mening dat Nederland zijn visie niet moet opleggen aan landen die homoseksualiteit verbieden.

Lottie van Zwol woonde en werkte jarenlang als ontwikkelingsmedewerker in Afrika. Ook zij is van mening dat aanvaarding van homoseksualiteit teveel wordt opgedrongen. "Het lijkt wel alsof het departement de aanvaarding van homoseksualiteit predikt zoals christenen het Evangelie." Volgens haar druist de homo-emancipatie lijnrecht in tegen de Afrikaanse cultuur. Daarnaast vraagt ze zich openlijk af "hoe minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zich kan beroepen op zijn democratische inborst en tegelijkertijd zijn wil probeert op te leggen aan de 95 procent van de Ugandese bevolking die tegen het normaliseren van onnatuurlijk seksueel gedrag is?"
   
Volgens Boris Dittrich van D66 is het beleid niet gericht op de export van het homohuwelijk. "Als we spreken over homo-emancipatie in Afrika gaat het over het recht van homo’s om niet zomaar gearresteerd te kunnen worden, in een cel te belanden of te worden gemarteld." Verder stelt hij dat de de opkomst van de islam in Afrikaanse landen in dit geval niet bepaald helpt. "Dit heeft negatieve gevolgen voor de positie van homo’s, al is de situatie voor homo’s in strengchristelijke landen niet veel beter. Maar informeel is er dan veel mogelijk."

Van Zwol blijft van mening dat landen als Uganda het volste recht hebben om homo’s te discrimineren.  Zij vindt het ongewenst "de Afrikaanse cultuur naar eigen hand te zetten, met veronachtzaming van de heersende opvattingen en gevoeligheden van mensen ter plekke."

In Uganda is homoseksualiteit strafbaar. Op geslachtsgemeenschap met iemand van hetzelfde geslacht staat een levenslange gevangenisstraf.