Record banenverlies VS

Opnieuw is de werkgelegenheid in de VS fors afgenomen. In februari nam de werkgelegenheid af met 651.000 banen. De werkloosheid steeg tot 8,1 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau in ruim 25 jaar. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft deze cijfers vrijdag bekendgemaakt.

Sinds het begin van de recessie in de VS in december 2007, zijn er in de Amerikaanse economie in totaal 4,4 miljoen banen geschrapt. Meer dan de helft daarvan verdween in de afgelopen vier maanden.

President Obama belooft actie tegen het banenverlies. Zo moet zijn stimuleringsplan van 785 miljard dollar bijna vier miljoen banen op gaan leveren. Minister van Arbeid Hilda Solis: "We zullen alles doen wat nodig is om de destructieve cyclus van banenverlies te breken."

Toch lijkt de vaart in het schrappen van Amerikaanse banen enigszins af te nemen. Amerikaanse bedrijven hebben in februari het ontslag aangekondigd van 186.350 werknemers, 23 procent minder dan een maand eerder. "De daling geeft ons de hoop dat de piek in februari is bereikt en dat het aantal ontslagen nu zal afnemen of op zijn minst zich zal stabiliseren", stelde onderzoeker John Challenger. Volgens hem is de kans wel groot dat ook de rest van het jaar elke maand zeker 100.000 banen verloren zullen gaan. 

Banen'groei' VS afgelopen 24 maanden (x1000)