Belg houdt expositie op Zuidpool

De Antwerpse fotograaf Wim Tellier heeft eindelijk een mooie plek gevonden om zijn foto's tentoon te stellen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de expositie veel kijkers heeft getrokken. Omdat er elders geen plek was, besloot de Belg de plaatjes namelijk op Antarctica te laten zien.

De foto's hebben dan ook geen standaardformaat. Het hele project neemt maar liefst drie hectare in beslag. De zes foto's van elk achthonderd vierkante meter heeft Tellier uitgesteld voor het Princess Elisabeth Station, basis voor Belgische (echt waar!) wetenschappers.

Bij een temperatuurtje van maar liefst 55 graden onder nul hebben vier man de kunstwerken in elkaar gezet. Met een vliegtuigje vloog de Belg over zijn kunstwerk, om zo het eindresultaat van bovenaf te aanschouwen. "Het heeft bloed zweet en tranen gekost", zegt Tellier "Al na drie minuten bevroren mijn vingers."

Het zogeheten Project 7-7 is de eerste tentoonstelling ooit op de Zuidpool. Na een tussenstop in Antwerpen verhuist het kunstwerk naar het Newyorkse Central Park.

Het gigantische object bestaat uit zes foto's van bijna piemelnaakte oude mensen. Deze foto's worden weer gedragen door foto's van 4500 kinderen. Om de kosten te dragen voor het immense project, verkoopt de Belg de foto's op zijn site. Een deel van de opbrengsten zal de fotograaf doneren aan een stichting voor wetenschappelijk onderzoek op Antarctica.