Grote brand in winkelcentrum Zaandam

In winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam is vanmiddag een grote brand uitgebroken in enkele winkels. De brand brak iets na half vijf uit. De brandweer is met groot materieel aanwezig. Het winkelcentrum ligt in een woonwijk en het vuur trekt veel bekijks.

Een politiewoordvoerder vertelde op RTV Noord-Holland dat ongeveer twintig woningen boven het winkelcentrum zijn ontruimd. Zes mensen zijn gewond geraakt. Vijf van hen kampen met ademhalingproblemen, een persoon heeft waarschijnlijk rugletsel opgelopen, nadat hij ergens van was afgesprongen.

Extra informatie 22.45 uur

De brandweer laat de brand in winkelcentrum De Bloemhof in Zaandam gecontroleerd uitbranden. Hoeveel winkels er zijn uitgebrand kon locoburgemeester Harm Jan Egberts vanavond tijdens een persconferentie niet zeggen.

Negen mensen zijn bij de brand gewond geraakt. Acht van hen hadden ademhalingsproblemen. Een man is met rugletsel opgenomen in het ziekenhuis.

De bewoners van de 24 bovengelegen appartementen, een naastgelegen torenflat en veertig omliggende woningen zijn geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 260 omwonenden. Zij worden opgevangen in een school. Bewoners die de nacht niet bij familie of vrienden kunnen doorbrengen, worden ondergebracht in hotels en sportcentra.

De brand brak vanmiddag rond kwart voor vijf uit in een tapijtwinkel en verspreidde zich razendsnel. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Een groep van ongeveer dertig jongeren hinderde de brandweer bij de bluswerkzaamheden. Zij spuugden en gooiden onder meer met muntstukken naar de brandweermensen. De politie heeft een aantal jongeren aangehouden.