SomaliŽrs snijden vingertoppen af voor asiel

Je vingertoppen afsnijden om asiel te verkrijgen. Het klinkt luguber, maar een hoop Somaliërs die in Nederland asiel aanvragen verminken moedwillig hun vingertoppen zodat er geen vingerafdrukken genomen kunnen worden. Zo zijn ze lastiger te identificeren. Dat maakte staatssecretaris Albayrak van Justitie gisteren bekend na een debat met de Tweede Kamer.  

Steeds meer asielzoekers zijn afkomstig uit Somalie. Albayrak vertelt: "Hoewel het totale aantal asielzoekers niet hoger is dan we hadden verwacht, neemt het aandeel van Somaliërs in die groep wel fors toe." Ging het in 2007 nog om 'maar' 2004 Somalische asielzoekers (28 procent), afgelopen jaar was dat aantal gestegen naar 5027 Somaliers oftewel 38 procent van het totaal aantal vluchtelingen.

Veel van de Somalische vluchtelingen die zich melden zijn hier gekomen dankzij mensensmokkelaars. Het probleem bij deze mensen is dat hun achtergrond moeilijk te controleren valt: "In Somalië zit al sinds 2001 geen bevoegd gezag waar we vragen aan kunnen stellen." aldus Albayrak. Bij kinderen kan via een dna-test worden gecontroleerd of ze familie zijn van inmiddels toegelaten asielzoekers, bij partners of pleegkinderen is dat niet het geval. Op deze manier kan er dus misbruik worden gemaakt, door net te doen alsof ze familie zijn.