Baby's Enschede leefden nog geen uur

Komende vrijdag zal in Almelo het proces beginnen tegen de moeder die haar twee pasgeboren zoontjes heeft vermoord. Marike H. woonde in het studentenhuis Kraamhuis toen zij in november 2006 beviel van een jongetje. Ze noemde het Jurgen, maar niemand wist van de geboorte van Jurgen, en niemand zou als het aan Marike lag, van hem horen.

Marike raakte tijdens de bevalling, die zij volledig alleen deed, in paniek. Ze knipte de navelstreng door, en binnen het uur doodde zij haar kind door het een kussen op zijn gezicht te drukken. Het lijkje verstopte zij, omwikkeld door vuilniszakken, in een laptoptas die ze tussen het afval in de tuin gooide. 

Toen een huisgenootje afgelopen december het plan kreeg om de tuin op te ruimen, moest Marike wel actie ondernemen. Ze verhuisde de laptoptas naar een openbare plaats ergens in Enschede, waar het al snel ontdekt wordt door een voorbijganger. Deze waarschuwde de politie, die meteen de jacht opende op de moeder. De berichten in de media zorgden ervoor dat Marike's ouders onraad roken. Ze zetten hun dochter voor het blok en schakelden de politie in.

Nog een kind
Marike, blijkbaar opgelucht dat het voorbij was, bekende meteen tijdens het eerste verhoor al. Tijdens dit verhoor blijkt ook nog eens dat haar verhaal gruwelijker is, dan tot nu gedacht werd. Afgelopen jaar beviel ze van nog een zoontje: Alex. Ook bij deze bevalling was ze alleen, en dit kindje kwam om het leven omdat Marike niet ingreep toen Alex stikte door de navelstreng. Het lijkje bracht ze in een tas naar haar moeders woning toe, om het daar op zolder te verstoppen. 

Na drie maanden van onderzoek is nog altijd niet duidelijk hoe Marike haar zoontjes ter wereld heeft kunnen brengen, doden en hun lijkjes heeft kunnen verstoppen zonder dat iemand iets in de gaten had. Zelfs de biologische vader van de twee, een student met wie ze een 'knipperlicht-relatie' had, zegt niets te hebben gemerkt aan haar. Haar ouders waren wél achterdochtig. Ze lieten haar zelfs een test doen, maar die wist Marike handig te manipuleren door urine van andere bewoners in het studentenhuis te gebruiken. Zo kon ze trots een 'negatief' resultaat laten zien. 

Levensgenieter & abortus
Marike is een levensgenieter, die het niet echt nauw neemt met relaties. Haar universitaire studies maakte ze niet af en buiten de twee voldragen zwangerschappen, raakte ze nog minstens twee keer zwanger. Deze liet ze echter aborteren in een kliniek in Enschede. Tijdens haar zwangerschappen dronk ze en af en toe slikte ze xtc. Justitie zal haar een dubbele moord ten laste leggen. Hierbij is het voornamelijk de vraag of de misdrijven haar wel kunnen worden aangerekend. 

Door een psychiater wordt Marike omschreven als een 'zeer intelligente, doch emotieloze vrouw'. Omdat hij er niet in slaagde om tot haar door te dringen, kon of wilde hij geen advies uitbrengen. De kinderen van Marike zijn begin dit jaar begraven. Marike was er bij en droeg een gedicht op aan hen. De advocaat van Marike wilde niet reageren tegenover het AD.