Scheringa: ING snel nationaliseren

DSB-topman Dirk Scheringa maakt zich ernstig zorgen over ING en luidt de noodklok over Nederlands grootste bank: "In Amerika krijgen we nog een creditcardcrisis. Ook de kredietcrisis is daar nog lang niet voorbij. ING zal hierdoor nog veel verder in de problemen raken. Die bank moet zo snel mogelijk genationaliseerd worden. Ik maak me zorgen over een faillissement."

Scheringa werpt zich in het interview met de Volkskrant op als potentieel crisisminister. Hij acht zichzelf in staat om de Nederlandse economie weer op koers te krijgen: "Daar heb ik een jaar voor nodig, in een breed zakenkabinet. We staan pas aan het begin van de wereldcrisis, het wordt allemaal nog veel erger. Als er niet snel krachtdadig wordt ingegrepen, staan Nederland nog zeker tien donkere jaren te wachten. Ik baseer mijn prognoses op gezond verstand en een onderhuids gevoel. Ik zie gewoon wat er om mij heen gebeurt. Het is een financieel oorlogsgebied. Het is echt een slagveld."

Zijn bank DSB, onder andere bekend van Frisia Financieringen (Leen), Becam en Postkrediet, draait volgens Scheringa wel uitstekend: "Twee weken geleden hebben wij ons teruggetrokken uit Italiaanse staatsobligaties. In 1929 gingen er ook landen failliet, ik sluit niet uit dat dit wederom gebeurt." Ook Europa staat volgens hem nog veel ellende te verwachten. Scheringa denkt dat burgers rekening moeten houden met een 'ander welvaartsniveau'. Scheringa: "Begrijp me niet verkeerd: de verwarming zal wel blijven branden. Maar aan de enorme welvaartsgroei komt een eind."