Door politie in elkaar geslagen meisje weidt uit

Waar vele FOK!'ers op het bericht van afgelopen zaterdag over een agressieve agent reageerden dat de voorgeschiedenis van het filmpje niet duidelijk genoeg was, besloot een Amerikaanse nieuwsprogramma het heft in eigen handen te nemen. Op uitnodiging van CBS' The Early Show kwam het meisje dat vorige week in het nieuws kwam doordat een politieman haar in de cel een flink pak slaag had gegeven in de show voor een interview.

De nu zestien-, maar destijds vijftienjarige Malika Calhoun weidt over het verhaal uit. Ze zat vast op verdenking van autodiefstal, maar daar is ze nooit voor aangeklaagd. Samen met een vriendinnetje werd besloten, de auto van de moeder van de vriendin mee te nemen. De vriendin had haar moeder niet om toestemming gevraagd, en toen deze zag dat de auto weg was gaf ze 'm meteen op als gestolen. Hierdoor belandden Malika en haar maatje dus snel in de cel.

Malika: “Al vanaf het begin van de arrestatie liep het niet lekker. Ik vond de manier waarop hij [de agent, Paul Schene, 31) tegen ons praatte niet kunnen. Hij maakte constant onbeschofte opmerkingen en insinueerde de hele tijd dat we autodieven waren, terwijl we dat technisch gezien niet waren – we hadden alleen geen toestemming gevraagd.

De agent bleef de tieners echter als misdadigers bejegenen, en bracht ze naar aparte cellen. Ook toen hij het meisje de cel in duwde hield hij volgens Malika niet op met vuige, beschuldigende taal. “Ik had mijn armen over elkaar, omdat ik het niet eens was met hoe ik werd behandeld. Ik bleef hem daaraan herinneren, en deed mijn schoen uit. (...) De schoen raakte de agent niet. Hij zei dat hij bloeduitstortingen had onder zijn knie, maar de schoen kwam echt niet tegen 'm aan. (...) Toen ik de schoen uitschopte, zei hij: “Je weet dat dat het aanvallen van een officier in functie is”, waarop hij naar voren stormde en begon te slaan.

Ik zei telkens “ik verzet me niet, ik verzet me niet”, maar hij zei niets. (...) Pas later, toen ik tegen hem zei dat ik meermalen had geroepen dat ik me niet verzette, reageerde hij. Hij zei dat “
het alsnog geweld tegen een agent in functie” betrof.” Het meisje zegt dat het pak slaag gruwelijk was. “Hij bleef me maar schoppen, slaan, eerst met m'n hoofd tegen de muur, en hij trok voortdurend aan mijn haar. Het was vreselijk.

Desgevraagd reageert vader Curtiss Calhoun, dat hij de agent liever niet langer zijn werk ziet verrichten. “Ik zag de beelden pas vrijdag, en had geen idee dat het zó ruw gegaan was. Ik denk niet dat het de goede baan voor hem is, gebaseerd op hoe hij reageerde. In zijn omgang met mensen mag hij niet op die manier reageren, en alsnog politieagent blijven.” Malika: “Ik wil gerechtigheid. Ik gun dit niemand.” De agent is op betaald verlof gestuurd, en kan indien veroordeeld maximaal een jaar brommen en zijn baan verliezen. Paul Schene is eerder door justitie onderzocht, toen hij twee burgers had beschoten. Eén daarvan overleefde het voorval niet. Net als destijds zegt hij onschuldig te zijn.

Het desbetreffende interview is hier te zien. Hieronder nogmaals het beveiligingscamera-filmpje van het incident: