'Wakker Nederland' heeft genoeg leden

"WE HEBBEN ZE", kopt De Telegraaf vandaag in de gebruikelijke chocoladeletters. Het gaat om het benodigde aantal leden om het publieke bestel in te kunnen in 2010. De omroepvereniging 'Wakker Nederland' heeft nu 50.000 leden. Dat is de eerste eis waar aan moet worden voldaan om toe te treden tot het bestel.

"Dit is een geweldige prestatie", zegt Frank Volmer, tijdelijk voorzitter van Wakker Nederland en directielid van Telegraaf Media Nederland. "Dank daarvoor aan al die fantastische mensen die lid zijn geworden. Wij zullen het vertrouwen niet beschamen." Toch is de strijd nog niet gestreden. "Het echte werk begint nu pas. Zo gaan we op zoek naar bestuursleden voor de vereniging Wakker Nederland, want die moet volgens de mediawet helemaal los komen te staan van De Telegraaf. En we gaan door met werven: hoe meer leden we hebben, des te krachtiger wordt de vereniging. Op de langere termijn betekenen meer leden ook meer zendtijd."

De Telegraaf kondigde twee weken geleden aan met een omroep te komen. Maar het is nog maar zeer de vraag of die ook toegelaten gaat worden. Een publieke omroepvereniging mag namelijk geen banden hebben met een commercieel bedrijf, waar 'Wakker Nederland' die toch wel heel duidelijk heeft. Het Commissariaat voor de Media toetst of aan alle voorwaarden wordt voldaan. Uiteindelijk is het media-minister Plasterk die bepaalt welke omroepen in september 2010 mogen beginnen met uitzenden.