Ter Horst te spreken over hulpverlening na crash

Minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken is tevreden over de hulpverlening na de vliegtuigcrash bij Schiphol. "Het algemene beeld is dat de hulpverleners snel ter plaatse waren en dat er onderling goed werd samengewerkt."

Dat zei de minister vandaag na afloop van een bezoek aan de rampplek en de gemeente Haarlemmermeer. Ze sprak daar met hulpverleners van de politie, brandweer, ambulance, marechaussee en gemeente. "Ik heb mijn waardering uitgesproken voor de inzet van alle hulpverleners", aldus Ter Horst. Zij is verantwoordelijk voor de rampenbestrijding.

De hulpverlening bij Schiphol is nog maar sinds begin 2008 volledig in handen van de veiligheidsregio Kennemerland, waar Haarlemmermeer onderdeel van is. Daarvoor was ook de regio Amsterdam-Amstelland erbij betrokken. Het afgelopen jaar hebben de hulpdiensten in het gebied veel geoefend op calamiteiten. "Het nachtmerriescenario heeft zich voorgedaan en gebleken is dat deze veiligheidsregio dat aankan", constateerde de minister.

De mensen die ze heeft gesproken waren volgens Ter Horst enthousiast over de hulpverlening. De bewindsvrouw benadrukt dat goede nazorg ook van belang is voor de hulpverleners.

Ter Horst heeft haar bezoek aan het neergestorte toestel van Turkish Airlines als "buitengewoon dramatisch" ervaren. "Het maakt veel indruk als je daadwerkelijk op de plek zelf bent. Heel desolaat. Zo mooi als een vliegtuig is als het heel is, zo verschrikkelijk ziet het eruit als het kapot is."

Hulpverlening was goed volgens Ter Horst  (foto: ANP)