Opnieuw bloedbad op beurzen

Op Beursplein 5 heerste vandaag een uiterst negatief sentiment, waarbij de hoofdgraadmeter AEX bijna vijf procent inlevert op 208,84 punten, standen die sinds de gabberperiode uit de jaren negentig niet meer gezien zijn. Vrijdag wist de index ook al nieuwe dieptepunten te bereiken. Vanaf de top in oktober 2007 heeft de AEX meer dan 62 procent ingeleverd.

Het sentiment werd onder andere gedreven door de Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) dat in het vierde kwartaal van 2008 een recordnettoverlies van 62 miljard dollar (49 miljard euro) heeft geleden, een record voor een bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis. De VS pompen nog eens 30 miljard dollar in het zo goed als genationaliseerde AIG om het bedrijf te stabiliseren. Ook zorgen over een verdiepende recessie zorgen voor rode cijfers op de beurs.

De Dow Jones dook op Wall Street ver onder de 7000 punten. Volgens veel analisten zijn beurzen wereldwijd aan de capitulatiefase bezig, waarbij er paniekverkopen ontstaan. Bodems van 150 en 180 punten voor de AEX worden veel genoemd. Echter kunnen beurzen vanaf de bodem enorme koerssprongen maken.

Financials waren opnieuw de dupe op de Amsterdamse beurs. SNS Reaal en Aegon verloren beide 14 procent. Ook was er een lichtpuntje op de beurs, het aandeel Ahold (Albert Heijn) won 1,6 procent na sterke cijfers over het vierde kwartaal. Vanaf morgen start de nieuwe samenstelling van de AEX, met Air France-KLM en baggeraar Boskalis als nieuwe intreders.