Eén miljoen Iraakse oorlogsslachtoffers

Meer dan één miljoen Irakezen hebben sinds de militaire inval van de Verenigde Staten in maart 2003 hun leven verloren. Met dat onderzoeksresultaat komt een toonaangevend Brits non-gouvernementeel onderzoeksbureau, Opinion Research Business.


ORB heeft 2414 volwassenen in face-to-face-interviews ondervraagd. Twintig procent daarvan had sinds de oorlog een gezinslid verloren. Sterfgevallen op natuurlijke wijze telden hierbij vanzelfsprekend niet mee. De laatste volledige volkstelling stamt uit 1997: toen had Irak 4.05 miljoen huishoudens.


ORB komt daarmee op een onderzoeksresultaat van 1.03 miljoen doden. De foutmarge van het onderzoek is berekend op 1,7 procent, dus het aantal slachtoffers kan variëren tussen 946.000 en 1,12 miljoen. Overigens vielen er in Vietnam naar schatting 3 miljoen burgerslachtoffers.


Het onderzoek is verricht in 15 van de 18 provincies in Irak. Er werden zelfs ondervragers naar afgelegen boeren- en bergdorpjes gestuurd, om een zo compleet en correct mogelijk beeld te krijgen. Twee van de overige provincies zijn zo instabiel, dat het niet veilig werd geacht erheen te reizen; één provincie weigerde coöperatie. Irak telt (nog) 28 miljoen inwoners.